Katodik Koruma Ölçümü

İş güvenliğinin sağlanması amacıyla iş yerlerinde kullanılan cihazların periyodik aralıklarla kontrollerinin yapılması gerekiyor. Unısert bu kontrolleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişleriyle aynı yetkiyle raporlayabiliyor. Meydana gelen ciddi kazaların önüne geçmek için cihaz ölçümleri muhakkak yapılmalıdır. Unısert en yeni teknolojiyle donatılmış cihazlarla çalıştığı için sizin cihazlarınıza herhangi bir zarar gelmiyor.

​​​​​​Katodik Koruma Ölçümü Nedir?

Kaldırma amaçlı kullanılan makinelerin kontrol edilmesidir. Bu kontroller ve kontrol süreleri makineye göre değişir. Yürüyen merdiven ve bantları, asansör, yük taşıyan araçların kontrolü 1 yıl süreyle yapılıyor. Eğer yönetmelikte farklı bir süre olarak belirtiliyorsa kontroller o süre zarfında belirtilmiyorsa yılda 1 kere yapılıyor.

KATODİK KORUMA ÖLÇÜMÜ

Katodik koruma, korozyona uğrayan (anot olarak davranan) bir metalin potansiyelini değiştirerek, onu katod olarak davranmaya zorlamaktır. Çözünmeyen bir soy, anot yardımıyla korunacak bir yapı devrenin negatif kutbunu oluşturacak şekilde doğru akım devresine bağlanır. Bu tip korumaya “dış akım kaynaklı katodik koruma” denir. 

Korunacak yapı elektrik devresinin negatif kutbunu oluşturduğu için doğru akım kaynağından buraya sürekli bir elektron beslenmesi söz konusudur. Bu ise sürekli bir elektron çıkışı ile (M Û M+2 + 2e ) çözünmesi söz konusu olan metalin korozyonunun durmasına neden olur. Çünkü çözünme anında salınan ve korozyon hücresinin katoduna akan elektronlar doğru akım kaynağından fazlasıyla geri beslenecektir.

Katodik koruma bir başka şekli ise korunacak metalden daha aktif bir metali anot olarak kullanarak suni bir pil devresi oluşturup, aktif metalin korozyonu ile korozyona karşı korunacak yapıya elektron transferi sağlayarak yapıyı katod haline getirerek korumaktır. Bu tip korumaya “Galvanik anotlu katodik koruma” denir. 

Katodik korumanın amacı, belirli bir ortamda her metal için sabit bir potansiyel eşiğinin altında metali toprağa göre negatif olarak kutuplaştırarak her tür korozyondan korumaktır.

Sonuçta hattın her noktasında birim alana devamlı olarak akım gelmektedir. Bu akımın yoğunluğu kaplamanın yalıtım direncine ve o bölgedeki potansiyel farkına bağlıdır. Dolayısıyla, koruma için seçilen kriter, metalin toprak ile bağının kuracağı minimum potansiyeldir. Ölçümler, genellikle bakır\bakır sülfat elektrodu referans alınarak yapılır. Bu şartlar altında toprak ile temas halindeki çelik borunun her noktasında –850mV veya altı bir potansiyele erişilmiş olması gerekir.

Katodik koruma ölçümü nasıl yapılır

Katodik koruma sistemlerinde ölçüm alınabilmesi için;
– Bakır / Sülfat Referans Elektrodu
– Dijital Avometre veya Multimetre
yöntemleri uygulanır.

Katodik koruma ölçümü yapılması adına referans elektrodunun üst tarafındaki kapağı açılır, açılan hazneye bakır / sülfat eriği koyularak tekrar kapak kapatılır. Artık bakır / sülfat eriyiğinin emmeye başlamasıyla birlikte referans elektrodunun kullanımı başlar. Eğer refenras elektrodunu kullandıktan sonra uzun zaman kullanmayacaksanız, haznedeki bakır / sülfat eriğinin boşaltılması elzemdir. Zımpara yardımı ile referans elektrodunun eriyiğe batırılan bakır çubuğu temizlenir. Naylon poşetin içerisine referans elektrodu koyularak, uzun süre saklanır.

Katodik Koruma Ölçümü Alınması

Katodik koruma sisteminde 1 tane akım, 3 tane potansiyel olmakla birlikte toplam 4 adet ölçüm yapılabilir.

  • Toprak & Sistem Potansiyelli

Ölçüm kutusunda yer alan anotdan gelen uç ile tanktan (borudan) gelen uç şöntlü şekilde birbiriyle bağlanır. 2 V. seviyesine alınan avometre D.C. ile işlem tamamlanır. Referans elektrodu maksimum 50 santimetre uzaklıkta toprağa gömülecek şekle getirilir. (Toprağınız kuru ise saf su dökerek biraz nemlenmesini sağlayabilirsiniz.) Avometrenin bir çubuğu ölçüm kutusundaki şönte, diğeri de referans elektroduna değdirilerek ölçüm okunur.

  • Toprak & Anot Potansiyelli

Ölçüm kutusundaki bulunan şöntün sökülmüş olması ile yapılır. Gelen kablodan yüksek potansiyelli değer veren anot bulunarak ölçüm yapılır.

  • Toprak & Boru Potansiyelli

Toprak & Anot Potansiyelli ölçümünde olduğu gibi şöntün yine sökülmüş olması gerekmektedir. Gelen kablodan düşük potansiyelli değer veren anot bulunur.

  • Anottan Gelen Çekim

Şönt sökülmüş olmalıdır. Avometre D.C. 100 mA. Seviyesine getirilir. Bir uç anota, diğer uç borudan gelen kabloya temas ettirilerek çekilen akım okunur.

Unisert olarak konusunda uzman Elektrik Mühendislerimizle katodik koruma altındaki yapınızın korunup korunmadığını tespit edip raporlandırmaktayız.